Parafin

 

Parafín a jeho využití

1. průmyslové využití parafínu

2. využití parafínu v kosmetice a péči o zdraví

3. využití parafínu ve sportu

---------------------------------------------------------------------------

 

1. Parafín pro průmyslové využití

Parafín je směs tuhých uhlovodíků, která je součástí základových olejů a při finálním zpracování se parafín cíleně odděluje od základových olejů. Po dalším zpracování, rafinaci, vzniká produkt bílé až slabě žlutozelené barvy. Je vyráběn v několika druzích, které se od sebe liší bodem tuhnutí, penetrací a obsahem oleje. Nerafinované parafíny jsou žlutohnědé až hnědé.

 

Základní skupiny parafínu

- Parafín s nízkým obsahem oleje a nízkou penetrací
- Parafín standardní s obsahem oleje do 2% a penetrací mezi 20 až 30
- Parafín s vyšším obsahem oleje a vysokou penetrací
- Parafín s vysokým obsahem oleje

Parametry klasifikace parafínu

Obsah oleje
na dekorační svíčku je dobré použít parafín s co nejnižším obsahem oleje. Pro tyto účely se používá parafín max. do 2 % oleje.

Penetrace (tvrdost) parafínu
obvykle je vyjádřená číslem. Čím nižší číslo tím tvrdší parafín. Velice kvalitní parafíny mají číslo penetrace pod 20, standard je 20 až 30 a parafíny nad 30 jsou měkčí a mohou být i blátivější.

Barva parafínu
jasná bílá = 30, žlutá = 25, šedá =20.

Bod tání
parafíny jsou označené vždy bodem tání, zpravidla po dvou stupních, např. 52 až 54, nebo 58 až 60. Parafíny 50 až 54 se nazývají lehké a používají se především v lázeňství a při výrobě svíček litých do skla nebo do keramiky.

 

2. Parafín pro využití v kosmetice a péči o zdraví

Parafín je speciální vosk získaný z ropy a obohacený o vitamín E. Vyniká svou schopností zadržovat teplo. Tuhle při teplotě 52-62°C. Parafín prohřívá, uvolňuje, zvyšuje krevní oběh a otevírá póry. Jeho účinky jsou zdravotní i estetické. Parafin má všeobecně prospěšné efekty na kůži. Prokrvuje pokožku, výrazně působí proti tvorbě vrásek. Použití jako pleťovou masku na obličej nebo zábal na krk, ruce nebo nohy.

Kdy parafin pomůže

- při chorobách pohybového aparátu
- při problémech s klouby (revma, artritida)
- na tvrdou pokožku rukou a nohou

Parafinové zábaly - lokální léčba teplem

- používá se jako součást rehabilitační léčby
- uvolňuje svaly a klouby
- používá se pri degenerativním onemocnění kloubů
- lze je aplikovat na celé tělo
- snižuje bolesti pohybového aparátu
- působí blahodárně i na nervovou soustavu

Parafínové zábaly - nejen proti celulitidě

- pro zjemnění ztvrdlé kůže na loktech, kolenech, rukou a chodidlech
- zbavují pokožku šupinek a odumřelé kůže
- odstraňují tukové polštářky celulitidy
- nejčastějí se zábaly aplikují na ruce
- parafínový zábal jako kosmetická kůra

 

3. Parafín ve sportu

Z parafínu se vyrábí vosky na sjezdové či běžecké lyže a snowboardy. Vyrábí je např. Druchema pro aplikaci v těchto teplotách:

červený: +1°C a vyšší
fialový: -2°C až +2°C
modrý: -1°C až -6°C
zelený: -5°C až -15°C
bílý: pro všechny teploty

 

Parafin.cz

 

 

 

 Reklama:

Zážitky jako dokonalé dárky

Sháníte vánoční dárky nebo neobvyklé dárky k narozeninám, výročí nebo svatbě? Nebo třeba rovnou i dárky k Valentýnu? Co třeba zážitek jako pilotováni letadla a vrtulníku, projížďka v tereňáku Hummeru, sporťáku Porsche, bali, indonéská, tibetská nebo thajská masáž, skok padákem, let balónem, zážitkový kurz vaření nebo třeba možnost zahrát si v divadelním představeni? Zkuste katalog zážitků od Zážitky.cz.

Jak motivovat, budovat loajalitu a odměnovat? Zaměstnance, manažery, obchodníky, partnery, děti, spolupracovníky či konkurenci? Odměna za věrnost, nebo odměna za výkon? Jak si zasloužit věrnost? 7 hlavních hříchů motivace? Odpovědi na tyto otázky a mnohem víc najdete na novém portále věnovaném motivaci k práci a životu MotivacniProgramy.cz. Přijďte si přečíst zajímavé články z oboru a přispějte svou troškou do mlýna.

 

Doména parafin.cz je k dispozici k prodeji či k pronájmu. V případě vážného zájmu nás kontaktujte.